Flammekastere

Flammekastere på Bremnes fort:

Som en del av forsvaret av kystfortene og støttepunktene ble det i januar 1943 gitt ordre om tildeling av 250 flammekastere av typen «Abwehrflammenwerfer 42». Mesteparten av disse ble prioriert Bodø og resten skulle gå til Sørfold og Sandnessjøen. Bremnes fikk tildelt 6 av disse i tillegg til 2 «Mittlerer flammenwerfer».

Abwehrflammenwerfer 42 hadde elektrisk avfyring, en rekkevidde på 50 meter med en bredde på 15 meter og en brenntid på 3 sekunder. Innholdet i tanken er såkalt «flammöl» som er en oljeblanding. Trykkpatronen består av et saktebrennende sprengstoff som presser flammeoljen opp gjennom dysa på flammekasteren. Denne type flammekaster ble gravd ned i bakken slik at bare flamme-røret stakk opp i fiendtlig retning. Flere flammekastere kunne koples sammen til en felles utløser slik at rekkevidden ble større.

 


Flammekaster restaurert av Bjørn Are Ilstad


Flammekaster med tennapparatet på siden


3 stk. Abwehrflammenwerfer 42


Eksempel på avfyring av flere flammekastere

Mittlerer flammenwerfer var og mye brukt. Dette var en noe større og flyttbar flammekaster. Den veide 100 kg, hadde en brenntid på 25 sekunder og en rekkevidde på rundt 30-40 meter.


Mittlerer flammenwerfer