5cm Kwk

5cm stridsvognkanon på Bremnes fort:

Den tyske stidsvogntypen Panzer III hadde kanoner med kaliber fra 3,7 – 7,5cm. De hadde betegnelsen Kwk (kampfwagen kanone) og ble tatt ut av tjeneste et stykke ut i krigen da de var for dårlige. Nye og bedre stridsvogner ble bygget noe som resulterte i at tusenvis av kanoner fra den tidligere Panzer III ble ubrukelige.

Disse ubrukelige kanonene ble så bygd om slik at de kunne brukes som flankesikring ved kystfortene og støttepunktene langs Atlanterhavsvollen. Nesten alle kystfort i Norge har denne type kanon som en del av forsvaret. Støttepunkter ble også ofte satt opp med 5cm Kwk. Kanonene ble enten satt i åpen stilling, feltmessig forsterket stilling (ringstand) eller i en permanent stilling (bunker).


5 cm Kwk ved Snippen i Bodø 1943

I Bodø har det vært flere kampvognkanoner både på kystfortene og ved støttepunktene. I Bodøsjøen står det i dag en slik, løpet er sprengt av, men ellers er den ganske så komplett. På Bodø hovedflystasjon står det og deler igjen av en slik kanon. Begge disse kanonene ble satt i åpne stillinger, dvs. skrudd fast i betong i bakken.


5cm Kwk i åpen stilling, Bodøsjøen

Bremnes fort fikk tildelt 1 stk. 5cm Kwk. Denne ble satt i en permanent stilling, altså bygd inn i en bunker av betong. Det er i dag ingen rester av kanonen. Bunkeren står der og inne i bunkeren kan man se bolter i gulvet som kanonen har vært festet med.


Kanonbunker for 5cm Kwk på Bremnes fort


Inngang til bunkeren


Her stod kanonen, bolter i gulvet for feste.